2013. október 13., vasárnap

Gesztenyés nap

Van a Zselic szélén egy hely, ahol szinte kultusza van a gesztenyének. Szeretik enni, szeretik termeszteni és szeretik megszerettetni másokkal. S mivel ennyire szeretik, céget is alapítottak hozzá. S hogy bemutathassák, mi mindent lehet kezdeni a gesztenyével, kiválasztottak egy napot - jellemzően gesztenyeérés idején -, amikor összetrombitálják a környék gesztenyefanjait, mindenféle programokkal elszórakoztatják őket és megmutatnak mindenféle gesztenyés finomságot. Ezt a rendezvényt pedig elkeresztelték Gesztenyés napnak (mert a tündérkeresztanya szabadságon volt, nekik pedig nem jutott más az eszükbe).
Idén hetedik alkalommal épültek fel a kadarkúti Gesztenyés nap sátrai a város központjában, és végre mi is körülnéztünk ott. Amikor megérkeztünk, éppen kedves ismerősöm énekelt a tűző októberi napsütésben.


Miután meghallgattuk, körbesétáltunk az udvaron. 
A sátraknál valóban mindent lehetett kapni, amit gesztenyéből el tudtak készíteni a hagyományos gesztenyepürétől a pikáns gesztenyebefőttig. Aki jobban szereti a hagyományost, vehetett persze natúr gesztenyét is, hogy aztán otthon azt süssön-főzzön belőle, amit akart. Meg gesztenyecsemetét is, ha hosszú távra gondolkodott.


Mint minden rendezvény, ez is jó volt arra, hogy ismerősökkel összefusson az ember. Rég látott rokonokkal, iskolatársakkal - még ha az összefutást csak egy egymásra köszönés jelentette is. Közben lehetett bámulni a nagy gesztenyesütő lábosok alatt égő tüzet, a háttérben pónin lovagló gyerekeket, a sátraknál áruló vagy üldögélő és eszegető embereket. 


Eltöltöttünk egy-másfél órácskát jó időben, jó helyen. Lesz jövőre is, addig meg eszegetjük a magunkkal hozott finomságokat (bár nem fognak kitartani egy évig, az biztos).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése