2010. október 30., szombat

Színes erdők


Október vége felé, mostanság már szépen színesednek az erdők. A Zselic tölgyes-bükkös-vegyes erdeiben már a sárga és a vörös vette át az uralmat, a zöld egyre jobban kezd háttérbe szorulni. Ilyenkor az ember hajlamosabb lassabban gyalogolni, sétára váltani, hogy a környéket minél jobban szemügyre vehesse és gyönyörködhessen a színekben.
De miért is vesztik el a növények megszokott, nyári zöld színüket?
Mint tudjuk, a zöld színt a klorofillnek köszönheti a fák lombkoronája, mely molekulák elnyelik a napfény fotonjait - azok közül is a vörös tartományba esőket -, és ezek segítségével készít a növény cukrokat. Mivel tehát a vörös fényt nyelik el, a levelekről visszaverődő fényt mi zöldnek látjuk.
A sárgás színeket a növényekben megtalálható karotinoidoknak köszönhetjük. Ezek egyik csoportja, a karotinok például a sárgarépa színéért felelős béta-karotin, a pirospaprika kapszarinja vagy a paradicsom likopinja, ami a piros színt adja. A karotinoidok másik csoportját xantofilleknek nevezzük, melyek közé pl. a lutein, amely a spenót, kelkáposzta és egyéb leveles zöldségek mellett a tojássárgájában is megtalálható - a sárga színért felelős. A xantofillek egyik funkciója az, hogy erős fényben megvédjék a növény szöveteit a károsodástól.
A flavonoidok nem tartoznak a fotoszintetikus pigmentek közé, ezek adják a virágok színeit.
S ha már ennyi színanyag van a növényekben, miért nem pompáznak egész évben tarkán? Azért, mert a krolofill elfedi a többi színt. Csak ősszel bomlik le, amikor rövidülnek a nappalok és egyre hűvösebb lesz - ilyenkor végre teret kapnak az antociánok, amelyek vörösre festik a fák leveleit, és a karotinoidok, amelyek pedig sárgára. A fa fajtájától függ, hogy melyik milyenre. A színesedés mértéke függ az időjárástól, a csapadékmennyiségtől is. Akkor a legszebb az őszi erdő, akkor a legszínesebb, ha az ősz hosszú és enyhe, de kellőképp csapadékos.
Ezek szerint, ha a jövő héten esik még egy kis eső, hétvégén érdemes lesz hosszabb sétát tenni a zselici dombok közt, hogy több sárgával és vörössel kényeztethessük a szemünket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése