2009. november 2., hétfő

Zselici Csillagoségbolt-park


Idén a Csillagászat Éve van - lassan megszokjuk, hogy folyton valaminek az éve vagy napja van -, tehát bizonyos körökben a fő beszédtéma a csillagászat. Meg a csillagos égbolt. Amit egyre nehezebb szabad szemmel vizslatni, tekintve, hogy a városok és falvak fénye erősen elhomályosítja a csillagokét. 
Ezért gondolták úgy néhányan, hogy ki kellene jelölni olyan területeket a világon, ahol még jól láthatók az égi csodák, ahol nem kell planetáriumba vonulni ahhoz, hogy "sétálhassanak" a  Tejúton. Az Írországban tartott, " 9. Európai Szimpózium az Éjszakai Égbolt Védelméért" elnevezésű rendezvényen aztán a magyarok előléptek egy tervvel, mely szerint a Zselicben létesítenék Európa első védett csillagos égboltját. Bemutatták az ehhez készített világítási tervet és az égbolt 3 éves megfigyelésének eredményét - fényviszonyok és láthatóság tekintetében.
Ha a döntnökök rábólintanak, lehet, hogy még idén, a Csillagászat Évében felavatják a Zselici Csillagoségbolt-parkot, ahogy hivatalosan nevezik. Hogy a Zselicnek melyik részét - az egészet vagy csak egyes területek - foglalja majd magába, az még nem világos. 
Hazánk következő védett egének a Hortobágyi Nemzeti Park területe ad majd otthont a tervek szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése